Kuchnie świata

Dlaczego kuchnia włoska jest zdrowa?

Polacy już dawno oszaleli na punkcie kuchni włoskiej. Uwielbiamy pizzę i różnego rodzaju makarony. Dodatkowo specjaliści są zgodni; kuchnia włoska jest bardzo zdrowa i korzystna dla naszego organizmu. Ale właściwie dla czego? 

W kuchni włoskiej królują pomidory. Królem jest przecier pomidorowy, który ma w sobie mnóstwo witamin, ale nie tylko. W przecierze pomidorowym znajdziemy mnóstwo likopenu. Czym jest likopen? To przeciwutleniacz, który pomaga nam walczyć z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia.

W kuchni włoskiej znajdziemy także oliwę z oliwek. To jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. W oliwie znajdziemy bardzo zdrowe kwasy omega, które pomagają nam walczyć z cholesterolem.

Należy także wypomnieć o rybach i owocach morza. Włosi bardzo chętnie je jedzą. Bardzo często możemy znaleźć krewetki czy małże w sosie do makaronu czy na pizzy.

Do tego woda. Na włoskich stołach wodę podaje się praktycznie do każdego posiłku. Dzięki wodzie nasze ciało jest dobrze nawodnione, skóra staje się bardziej sprężysta, a my lepiej się czujemy…

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *